Home » Ons Aanbod » Gebitbescherming » Gebitbeschermers

Gebitbeschermers

Hoe werkt een gebitsbeschermer?

Wanneer er geen gebitsbeschermer wordt gedragen stuurt een klap tegen de onderkant van het gezicht schokgolven door de schedel. Een voltreffer kan de voortanden breken. Andere klappen, vooral tegen de onderkaak, kunnen echter andere schade aanrichten. Een klap tegen de onderkaak kan de kaken samen slaan en de plotselinge klap van de tamelijk scherpe ondertanden tegen de achterkant van de boventanden, werkt als een beitel, met als gevolg dat de boventanden breken en naar voren wordt geduwd.

In sommige gevallen kan de overgebrachte kracht tot een gebroken kaak leiden of kan deze door de onderkaak en het kaakgewricht naar de onderkant van de schedel heen lopen, wat dan een hersenschudding als gevolg heeft.

Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper die de kracht over een groot gebied verspreidt en het duurt langer voordat de piek van de kracht wordt bereikt. Het verspreiden van de energie van de klap over een groot gebied en over een langere tijd vermindert het effect, en eventueel letsel wordt voorkomen of aanzienlijk verminderd.

3 soorten gebitsbeschermers

In hoofdlijnen zijn er 3 soorten gebitsbeschermers:

 • Kant en klare (Prefab) gebitsbeschermers;
  Zijn doorgaans te koop in een sportzaak. De pasvorm is matig en kan niet worden aangepast aan het gebit waardoor de werking beperkt is.  
 • Voorgevormde (Boil and Bite) gebitsbeschermers;
  In sportzaken zijn ook voorgevormde gebitbeschermers te koop die wel kunnen worden aangepast aan het gebit. Door de gebitsbeschermer in het hete water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. De zacht geworden gebitsbeschermer wordt vervolgens over de tanden geplaatst en daar stevig tegen aangedrukt, hierdoor sluit hij beter aan. Na enige tijd koelt de gebitsbeschermer af in de mond en is de kunststof niet meer te vervormen. Zo nodig kan de procedure worden herhaald tot dat de gebitsbeschermer goed om de tanden past. Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan een kant en klare gebitsbeschermer.  
 • Op maat vervaardigde gebitsbeschermer;
  Deze beschermers zijn de beste van de drie. Voor een op maat gemaakte gebitsbeschermer moeten er afdruk(ken) gemaakt worden. De afdruk(ken) worden uitgegoten in gips. Op dit gipsmodel wordt een gebitsbeschermer vervaardigd die exact op de tanden past.
  Bij ontvangst van het bitje ontvangt u van ons tevens het gipsmodel.