Home » Tandheelkunde » Gebit » Onder De Loep

Onder de loep

De tand van buiten naar binnen

De opbouw van tanden en kiezen wordt duidelijk door de verschillende lagen van buiten naar binnen te bekijken.

Glazuur

De witte, vrijwel doorzichtige, buitenste laag van een tand of kies. Door de harde glazuurlaag lopen geen bloedvaten of zenuwen.

Tandbeen

Net onder het glazuur bevindt zich het tandbeen ofwel dentine. Tanden en kiezen bestaan voor het grootste deel uit dit levende, harde weefsel. Tandbeen is heel gevoelig, onder andere voor kou, warmte, zoet, zuur ... en voor behandeling door de tandarts. De kleur van een tand of kies wordt in hoofdzaak bepaald door de kleur en dikte van het tandbeen. Het tandbeen schijnt door het vrijwel doorzichtige glazuur heen. Elk mens heeft zijn eigen gebitskleur, aangezien de kleur van het tandbeen erfelijk bepaald is. Hoektanden hebben van nature een iets gelere kleur,omdat ze een dikkere laag tandbeen bevatten. Verkleuringen aan tanden en kiezen kunnen worden veroorzaakt door veranderingen in het tandbeen.

Bloedvaten

Zorgen voor het transport van voeding- en bouwstoffen naar de tand of kies.

Zenuwen

Via de zenuwen worden signalen van en naar de hersenen vervoerd, bijvoorbeeld bij pijn.

Zenuwkamer

Het inwendige van de tand of kies, dat ook wel pulpa of tandmerg wordt genoemd. Door de zenuwkamer, die voor het merendeel uit bindweefsel bestaat, lopen bloedvaten en zenuwen. De zenuwkamer is erg gevoelig. Een ontsteking in dit gebied, als gevolg van cariës bijvoorbeeld, kan gepaard gaan met hevige pijn en kloppingen.

Wortelkanaal

Door dit gedeelte lopen de zenuwen en bloedvaten.

Kaakbot

Het kaakbot is de plaats waarin de tand of kies verzonken is; het zorgt voor de nodige steun.