Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Alternatieven

Alternatieven

Alternatieve tandarts

De alternatieve of homeopathische tandarts gaat uit van de wisselwerking tussen aandoeningen van het gebit en allerlei afwijkingen elders in het lichaam. In deze visie is het dus mogelijk dat klachten in de mond verband houden met andere lichaamsproblemen. Vormen van alternatieve tandheelkunde zijn homeopathie en accupunctuur. De homeopathie gaat ervan uit de stof die het lichaam ziek maakt, het lichaam ook weer beter kan maken. Bij accupunctuur streeft men naar balans van het lichaam door het stimuleren van bepaalde punten op het lichaam. Dit gebeurt met naalden of laser. De wetenschap staat echter nogal sceptisch tegen-over deze alternatieve geneeswijzen.

Knabbelhout als tandenborstel

De kauw- of knabbelhoutjes van een dadelpruimensoort die al eeuwen in Azië, Afrika en Arabische landen worden gebruikt, blijken het gebit even goed schoon te houden als een tandenborstel. Het gaat om de twijgen van struiken en boomsoorten die tot het Diospyros geslacht behoren. Volgens arts en tandhygiënist Christine Wu (Universiteit van Illinois) hebben de houtjes het voordeel dat zij de tanden grondig reinigen, schadelijke bacteriën verwijderen en cariës helpen voorkomen. De fijne vezels halen voedsel tussen de tanden weg en masseren het tandvlees zelfs beter dan de tandenborstel. Bovendien stimuleren knabbelhoutjes de speekselklieren en lijkt het hongergevoel te verdwijnen. Niet alle houtjes waarop gekauwd wordt, zijn goed voor het gebit. Zo is zoethout bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor tandhygiëne. Het heeft dus niet zoveel zin om van een willekeurige boom een houtje te breken.

Bessensap tegen mondbacteriën

Het blijkt dat het sap van de blauwe bes (cranberry) een bepaald bestanddeel bevat, waardoor de hechting van bacteriën aan de menselijke celwanden wordt verhinderd. Thee en moedermelk blijken soortgelijke effecten te hebben. De precieze chemische samenstelling van het actieve bestanddeel van het bessensap is nog niet bekend. Wel blijkt het in een aantal gevallen de samenvoeging van bacteriën die het tandplaque veroorzaken tegen te gaan. De werking van bessensap is voor de parodontologie veelbelovend. Het bessensap in de winkel bevat echter te veel toegevoegde suikers, waardoor de tandplaque juist zal groeien in plaats van afnemen. Ga dus niet fanatiek uw mond spoelen met commercieel verkrijgbaar bessensap, maar wacht rustig af wat toekomstig onderzoek naar de werking van bessensap uitwijst.