Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Extra Onderhoud

Extra onderhoud

Stralend schoon

Goed, dagelijks onderhoud is onmisbaar voor het behoud van een gezond gebit. Voor het dagelijkse onderhoud staan u naast tandenborstel en tandpasta diverse hulpmiddelen en methodes ter beschikking. Tanden poetsen alleen is niet voldoende. Daarom bespreken we in dit onderdeel zaken als floss, tandenstokers, ragers, mondspoelmiddelen, fluoride en het schoonmaken van een gebitsprothese. Welke functie ze hebben en hoe u ze het beste kunt toepassen, hebben we voor u in kaart gebracht.

Floss, tandenstokers en ragers

Tandplaque op tanden en kiezen kan leiden tot gaatjes en tandvleesontsteking. Daarom is het goed verwijderen van tandplaque met borstel en tandpasta noodzakelijk. Dit is echter niet afdoende, aangezien u met de tandenborstel niet alle vlakken tussen de tanden en kiezen kunt reinigen. Neem dus aanvullende maatregelen: schoonmaken met floss, tandenstokers, ragers of mondwater. Welke middelen het beste werken hangt af van de ruimte tussen tanden en kiezen.

Floss (tandzijde of tanddraad) Floss kunt u het beste gebruiken voor de ruimtes tussen tanden en kiezen die u niet met tandenstoker of rager kunt bereiken. Werk voorzichtig om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

Tandenstokers Is er voldoende ruimte tussen tanden en kiezen, dan is het beter om een tandenstoker te gebruiken in plaats van floss. Een goede tandenstoker heeft een driehoekige vorm met een platte smalle onderkant. Hoe smaller de tandenstoker, hoe meer plaatsen u kunt bereiken. Hout werkt het beste. Voorkom versplintering door de tandenstoker van tevoren even nat te maken in de mond.

Ragers (interdental brushes of interdentale borstels) Ragers halen meer tandplaque weg dan tandenstokers en zijn dus het beste, tenminste als er voldoende ruimte is.

Tot slot: neem elke dag ruim de tijd voor het zorgvuldig flossen, stoken of ragen. Het kan wenselijk zijn om alle drie de hulpmiddelen te gebruiken.

Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen kunnen een aanvulling zijn op de normale mondhygiëne (tandenpoetsen en gebruik van floss, tandenstokers of ragers). Met uitzondering van chloorhexidine, kunnen ze deze dagelijks activiteiten echter niet vervangen. Er is een groot aanbod van mondspoelmiddelen in diverse samenstellingen. Raadpleeg uw mondhygiënist als u meer wilt weten over hun effectiviteit in hygiënisch opzicht. Mondspoelmiddelen kunt u ook gebruiken om hun frisse smaak. Het is het beste om pas na het poetsen te spoelen. Een greep uit het aanbod:

Chloorhexidinen Effectief in het voorkomen van tandplaque en tandvleesontsteking. Vanwege de ongunstige bijwerkingen zijn ze enkel geschikt voor tijdelijk gebruik en op voorschrift van de tandarts.Bekende merken: Corsodyl en Oral-B Chloorthexidine.

Fluoridemondspoelmiddelen Voor mensen die (tijdelijk) extra fluoride nodig hebben, kunnen deze middelen een goede aanvulling vormen op de normale, dagelijkse gebitsverzorging.Bekende merken: ACT, Zendium, Meridol en Oral-B-fluoride.

Middelen met plantenextracten en enzymen Deze middelen hebben in de praktijk slechts een gering positief effect op het voorkomen van tandvleesontsteking. Bekende merken: Parodontax en Zendium

Peroxiden Worden alleen voorgeschreven bij kortdurende ontstekingen van het tandvlees of ter voorkoming van infecties na het trekken van een tand of kies. Bekende merken: Oral-B-Bocasan.

Fenolverbindingen Volgens onderzoek draagt Listerine bij aan de vermindering van plaque en tandvleesontsteking. Bij Colgate-Plax is een matig effect op de vermindering van plaque aangetoond. Bekende merken: Listerine en Colgate-Plax.

Fluoride

Door het gebruik van fluoride kan men het glazuur van tanden en kiezen versterken en de kans op gaatjesvorming (het gevolg van tandplaque) verminderen. Daarnaast blijft effectieve verwijdering van de tandplaque met behulp van tandenborstels, floss, tandenstokers en ragers natuurlijk noodzakelijk. Fluoridegebruik is zonder meer aan te raden; de enige bekende bijwerking is fluorose: bruin-witte vlekken of pitjes in de tanden en kiezen. De juiste dosering is dus belangrijk; hiervoor gelden de volgende vuistregels:

Voor kinderen Gebruik fluoridetabletjes totdat het kind gaat wisselen. Gewone tandpasta met fluoride werkt bij de allerkleinsten vaak niet goed, doordat ze bij het poetsen te veel tandpasta inslikken en te veel fluoride binnen kunnen krijgen. Aanbevolen aanpak:

  • 0 tot 1 jaar: één maal per dag poetsen met peutertandpasta;
  • 2 tot 4 jaar: twee keer per dag poetsen, met een fluoride houdende peutertandpasta ter grootte van een erwt;
  • 5 tot 12 jaar: poetsen met een fluoride houdende tandpasta ter grootte van een erwt.

Volwassenen Twee keer per dag zorgvuldig poetsen met een fluoridehoudende tandpasta is over het algemeen voldoende. Over aanvullende maatregelen als spoelmiddel, fluoridegel of -lak kunt u het beste overleggen met mondhygiënist of tandarts.

Ouderen Informeer bij mondhygiënist of tandarts naar de aanpak die voor u het beste is.

Schoonmaken van de gebitsprothese

De juiste methode om uw gebitsprothese te reinigen is een dagelijkse schoonmaakbeurt die bestaat uit borstelen, weken en nogmaals borstelen. Deze combinatie van borstelen en weken met speciaal ontwikkelde reinigingstabletten, verzekert u van een schone, frisse en goed onderhouden gebitsprothese.

Het is belangrijk dat elk onderdeel van de gebitsprothese goed wordt geborsteld. Hiervoor kunt u het best een normale tandenborstel gebruiken met een smalle kop en lauw water. Denkt u er wel aan dat een gebitsprothese alleen goed schoongemaakt kan worden, als u haar hiervoor uit de mond neemt. Een gebitsprothese is kwetsbaar en is precies passend voor uw mond gemaakt. Om beschadiging te voorkomen is voorzichtigheid geboden. Neem een gebitsprothese bijvoorbeeld alleen uit de mond boven een zacht oppervlak, of in de badkamer boven een met water gevulde wasbak. Houd uw gebitsprothese tijdens het borstelen ook niet té stevig vast, want hierdoor kan ze buigen of breken.

Gewone tandpasta, bleekmiddel, zeep of azijn zijn niet ontwikkeld voor het reinigen van uw gebitsprothese. In sommige gevallen kan gebruik van deze middelen uw gebitsprothese zelfs beschadigen. Krasjes/ beschadigingen op de prothese zullen plak en bacteriën vast houden waardoor tandsteen zich sneller kan vormen bovendien kan dit een slechte adem tot gevolg kan hebben.

Na het borstelen dient de prothese een aantal minuten (volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking) te weken in een reinigingsoplossing. Leg een tablet in een glas voor de helft gevuld met water en dompel er de geborstelde prothese volledig in onder. De tabletten zorgen voor een grondige dagelijkse reiniging, waarbij plak en bacteriën worden verwijderd voor een schoon en fris gevoel.Voor u uw gebitsprothese na de reiniging in uw mond plaats dient deze geborsteld en afgespoeld te worden.De prothese niet in kokend water schoonmaken! Hierdoor wordt de kunststof namelijk broos. Kijk voor een korte handleiding bij het onderdeel Gebruiksinstructie.