Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Gebruiksinstructie

Gebruiksinstructie

Voor het onderhoud van uw gebitsprothese, kroon of brugwerk kunt u deze gebruiksinstructie raadplegen. Bovendien kunt u de instructie printen, zodat u de juiste handelswijze altijd bij de hand hebt.

Het onderhoud van uw gebitsprothese

Het dagelijks onderhouden van uw gebitsprothese heeft de volgende voordelen: Uw gebitsprothese blijft beter passen, het is hygiënischer, uw prothese blijft mooier en functioneert beter. U kunt uw prothese het beste op de volgende manier verzorgen:

 1. Na iedere maaltijd de mond en de gebitsprothese spoelen met zuiver water.
 2. Minstens eenmaal en indien mogelijk meerdere malen per dag reinigen met borstel en tandpasta. . De ruimte tussen de tanden zorgvuldig borstelen. Het tandvlees dat in contact is met de prothese eveneens goed borstelen. Door te borstelen met een niet al te harde tandenborstel kan uw gebitsprothese geen schade ondervinden.
 3. Voor de ruimte tussen de tanden en op plaatsen waar u niet met een borstel kunt komen kunt u reinigingstabletten gebruiken.
 4. Na de reinigingsbeurt goed spoelen onder stromend water.
 5. Als u uw gebitsprothese niet draagt, bewaar deze dan in een vochtige dentobox.
 6. Minimaal een keer per jaar, maar bij voorkeur elk half jaar op controlebezoek bij de tandarts.

Het onderhoud van kroon en brugwerk

Het dagelijks onderhoud van uw kroon en brugwerk heeft de volgende voordelen:

 • Langere levensduur;
 • Het is hygiënischer;
 • Blijft mooier en functioneert beter.

U kunt uw kroon en/of brugwerk het beste als volgt onderhouden:

 1. Na iedere maaltijd de kroon/het brugwerk poetsen met een tandenborstel, tandpasta en naspoelen met zuiver water.
 2. Maak gebruik van monddouche, tandfloss en speciaal gevormde reinigingsborsteltjes voor reinigen tussen en onder uw kroon/brug. Deze onderdelen zijn onmisbaar voor een goede hygiëne.
 3. Een verandering in uw mondsituatie (verlies of afbreken tand) kan gevolgen hebben voor uw kroon/brugwerk. Raadpleeg uw tandarts voor behoud van een ideale gebitssituatie.
 4. Tandvleesontstekingen en tandsteenaanslag kunnen leiden tot verlies van natuurlijke pijlers en dus ook van uw kroon en/of brugwerk. Raadpleeg bij twijfel uw tandarts of parodontoloog.
 5. Minimaal een keer per jaar, maar bij voorkeur elkhalf jaar op controlebezoek bij de tandarts.