Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Mondhygiënist

Mondhygiënist

Hygiëne

De hygiëne van mond en gebit is het werkterrein van de mondhygiënist. In het kader van de preventie van cariës en de behandeling van ziekten en aandoeningen van het tandvlees vervult de mondhygiënist diverse taken, meestal op verwijzing van de tandarts. Als u voor het eerst bij de mondhygiënist komt, zult u grondig worden onderzocht. De mondhygiënist beoordeelt zo hoe uw tanden en kiezen, tandvlees en kaakbot ervoor staan. Voor zijn onderzoek kan hij gebruik maken van verschillende middelen, waaronder klinisch onderzoek, röntgenopnames en gebitsafdrukken.

Vervolgens stelt hij vast welke behandelingen noodzakelijk zijn en maakt hij hiervoor vervolgafspraken. Gebitsreiniging is een veel voorkomende behandeling: de mondhygiënist verwijdert tandsteen en aanslag. De behandeling kan worden gevolgd door maatregelen ter voorkoming/bestrijding van tandbederf en tandvleesziekten, bijvoorbeeld het aanbrengen van fluoride of tandlak. Een daartoe bevoegde mondhygiënist vervaardigt ook sealants en kan tevens kleine gaatjes repareren.

Vaak zal hij de patiënt tevens demonstreren hoe de vorming van nieuwe tandplak kan worden voorkomen met een goede mondhygiëne. Meer ingrijpende maatregelen zijn nodig, wanneer de mondhygiënist bijvoorbeeld een ziekte als gingivitis of parodontitis vaststelt. Deze ziekten komen aan het licht na metingen met een zogenaamde pocketsonde: een naald waarmee de pocket, de spleet tussen tandvlees en gebitselement, wordt gemeten. Voor een complete behandeling zijn dan diverse sessies nodig.