Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Na Chirurgie

Na chirurgie

Na een chirurgische ingreep

Na een chirurgische ingreep in de mondholte is er een aantal zaken waar u goed om moet denken. Voor uw welbevinden en om de kans op complicaties te verminderen, is het raadzaam de volgende punten in acht te nemen.

Eten

Pas op! U bent verdoofd. Niet op de lip of wang bijten! U merkt niet dat u zichzelf beschadigt! Pas weer gaan eten wanneer de verdoving helemaal is uitgewerkt. Indien dit langer dan 12 uur duurt, neem dan contact op met uw tandarts.

Zwelling

In de komende 48 uur geen warmte toedienen! Koelt u het wondgebied 2-3 uur als volgt: 15 minuten koelen, 5 min. Niet koelen, 15 min koelen, 5 min.niet koelen, etc. Het koelen lukt het beste met een “cold pack”, dat u eventueel van uw tandarts mee krijgt, of een koelelement uit de koelbox. U kunt het “cold pack” in het vriesvak weer koud krijgen. Indien u geen “cold pack” heeft gekregen en toch wilt koelen, slaat u met een hamer een paar ijsklontjes kapot en doet ze in een plastic zakje. Tussen het “koelelement” en het wondgebied een vochtige doek leggen.

Spoelen

Op de dag van de chirurgische ingreep NIET spoelen. De volgende dagen spoelen met chloorhexamed (corsodyl), kamillethee of fysiologische zoutoplossing (zout water).

Tanden poetsen

Poetst u zoals u altijd doet. Wees echter bij het wondgebied voorzichtig. De wond NOOIT met de handen aanraken. Dit i.v.m. Infectiegevaar!

Nabloeding

Mocht er een nabloeding optreden, neemt u dan een dik opgevouwen schoon gaasje of een opgevouwen schone katoenen zakdoek en bijt hier stevig op dicht, zodat u de wond onder druk zet. Dit doet iets pijn. U mag niet gaan liggen. De wond tevens goed koelen. Indien de bloeding extreem heftig is of na 1 tot 2 uur niet tot stilstand is gekomen, neem dan contact op de tandarts of met de dienstdoende tandarts. In ieder geval niet spoelen en /of spugen.

Napijn

Tijdens de eerste dagen is het mogelijk dat zich één of meerdere van de volgende verschijnselen voordoen: wondpijn, zwelling van kin, lip en/of wang, pijn bij het openen van de mond, beperkte mondopening, slikproblemen, onaangename reuk uit de mond, temperatuurverhoging tot 38,5 C. Mocht dit hoger zijn, dan graag even bij de tandarts melden. In de andere gevallen kunt u enkele dagen afwachten of de zojuist genoemde verschijnselen verdwijnen. Bij hevige pijn kunt u uw tandarts om pijnstillers vragen.

Pijnstillers

Indien u van uw tandarts geen recept heeft gekregen en u wilt pijnstillers gebruiken, kunt u de voor u gebruikelijke pijnstiller nemen. Let echter op dat deze geen acetylsalicylzuur bevat. (Dit vindt u o.a. in aspirine). Sterk verhoogde kans op nabloeding!

Auto rijden

Denk eraan dat uw rijvaardigheid iets afgenomen is, zeker wanneer u ook nog medicijnen inneemt.

Roken

Roken vertraagt de wondgenezing enorm. Tevens zorgt het voor een verhoogd infectiegevaar. Mocht u zich desondanks ongerust voelen, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw tandarts of de dienstdoende tandarts.

Wij wensen u een spoedige genezing.