Home » Tandheelkunde » Mondverzorging » Orthodontist

Orthodontist

Stand van zaken

In het ideale geval staan tanden en kiezen recht en passen ze goed op elkaar. Scheve tanden en kiezen kunnen de spraakontwikkeling belemmeren en het kauwen en bijten bemoeilijken. Ook zijn ze moeilijker schoon te maken, wat extra risico’s inhoudt voor cariës en tandvleesontsteking. Een regelmatig gebit is bovendien mooier en geeft de bezitter zelfvertrouwen. Redenen genoeg om zorg te besteden aan de positie van tanden en kiezen. Dit is het werkterrein van de orthodontist. Hij is gespecialiseerd in gebitsregulatie: het treffen van corrigerende maatregelen, waarvan beugels de bekendste zijn. Beugels zijn er in diverse uitvoeringen en worden meestal aangemeten bij kinderen tussen de 11 en 13 jaar. Bij volwassenen die problemen hebben met scheve boventanden, wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van facings.

Vaste beugel

Plaatjes van metaal of kunststof die door middel van elastische draden met elkaar verbonden zijn. Ze zorgen ervoor dat de tanden de juiste positie gaan innemen.

Buitenbeugel

Metalen boog die in de mond wordt gedragen en naar buiten komt bij de lippen. Wordt aangespannen met een elastische band om de nek of over het hoofd. Buitenbeugels worden toegepast om de kaakgroei af te remmen of te stimuleren.

Uitneembare beugel

Verhemelteplaatje van roze kunsthars, dat met metalen haakjes en/of veertjes op zijn plaats wordt gehouden. Wordt gebruikt voor relatief lichte correcties aan de stand van tanden en kiezen.

Activator

Stimuleert de groei van de kaak en zorgt ervoor dat boven- en onderkaak beter op elkaar passen.

Pijn en ongemak

Wie een beugel draagt of ooit een gebitsregulerend apparatuur heeft gehad, weet dat een orthodontische behandeling pijn en ongemak kan veroorzaken. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat men na verloop van tijd went aan deze ongerieven. Pijn en ongemak nemen zo'n 3 tot 5 dagen na plaatsing tot een aanvaardbaar niveau af. Bij het stellen van de beugel blijken niet meer klachten voor te komen dan gedurende de eerste vijf dagen na plaatsing. Tevens is er vastgesteld dat patiënten met ernstige afwijkingen en een hoog verwachtingspatroon minder klachten hebben. Om het risico van een voortijdige beëindiging van een orthodontische behandeling te minimaliseren, zouden patiënten goed moeten worden voorgelicht over alle voor- en nadelen van het dragen van gebitsregulerende apparatuur.