Home » Tandheelkunde » Mondziektes » Aften

Aften

Vervelende zweertjes

Aften zijn witte blaartjes op het slijmvlies van wangen, mond of tong. Aften, de - vaak pijnlijke - zweertjes in de mondholte, genezen meestal spontaan binnen een tijdsbestek van twee weken.

Vaak komen de witte plekjes met het rode randje ook weer terug. Naar de oorzaak van aften zijn diverse onderzoeken gedaan, maar deze hebben nog niets definitiefs opgeleverd. Wel lijken een slechte mondverzorging en verminderde weerstand vaak de oorzaak te zijn. Aften kunnen niet gemakkelijk worden bestreden met een geneesmiddel. Dat neemt niet weg, dat het goed is om het verloop van het proces in de gaten te houden. Bij aften horen geen andere verschijnselen. Gaan de zweertjes gepaard met bijvoorbeeld koorts of voelt u zich lichamelijk niet goed, dan is er een andere oorzaak in het spel. Het Herpes Simplex-virus of het Coxsackievirus kan dan de boosdoener zijn.

Aften komen vrij algemeen voor. Schattingen lopen uiteen van 15 tot 50% van de bevolking. Bij vrouwen blijken aften vaak vlak voor de menstruatie op te treden.

Pijnbestrijding

Al kunnen aften zelf niet worden voorkomen, voor de pijnklachten zijn wel middelen beschikbaar. Aanstippen met lidocaïne-vloeistof werkt bijvoorbeeld verdovend en verzacht de pijn. Mondspoelingen met het desinfecterende chloorhexidine willen ook wel eens helpen.