Home » Tandheelkunde » Mondziektes » Knarsetanden

Knarsetanden

Kauwen tijdens je slaap

Iedereen, jong en oud, doet het wel eens: tandenknarsen. De meeste mensen doen het duidelijk hoorbaar in hun slaap, vaak tot ergernis van hun omgeving. Tandenknarsen, ofwel bruxisme, is meestal een tijdelijk verschijnsel dat vanzelf overgaat.

Toch is het zaak om er aandacht aan te besteden. Want als het niet overgaat, kan bruxisme op termijn vervelende gevolgen hebben. De grote druk waarmee de tanden over elkaar worden geschoven, kan onder meer leiden tot te sterke tandslijtage, tand- en beetverschuiving, kaakgewrichtspijn, kaakproblemen en een overmatige groei van de kaakspieren.

Als u last hebt van bruxisme, zal de tandarts u vertellen dat aan het knarsen zelf niet zoveel te doen valt, maar dat de problemen die het veroorzaakt, vaak wel kunnen worden opgelost. Klachten zoals een knappend of pijnlijk kaakgewricht, het moeilijk kunnen openen van de mond en spierpijn, al of niet samen met pijn in hoofd en nek, kunnen vaak effectief worden bestreden met een bitje (ook wel nightguard of opbeetspalk). Dit is een doorzichtig plaatje van kunststof dat over de tanden wordt geschoven. Het bitje vermindert de pijn en voorkomt verdere slijtage, doordat het de spieren laat ontspannen en het kaakgewricht ontlast.

Blijven de klachten aanhouden, dan kunnen vormen van fysiotherapie uitkomst bieden. Uw tandarts zal u dan verwijzen naar gespecialiseerde therapeuten.