Home » Tandheelkunde » Mondziektes » Slechte Adem

Slechte adem

Onprettig probleem

Een slechte adem (halitosis) is een veel voorkomend én vervelend probleem. In Nederland heeft maar liefst 15% van de bevolking er last van. Wie een slechte adem heeft, voelt zich veelal gehinderd in de omgang met anderen. Gelukkig is het probleem vaak goed te behandelen, althans als de oorzaak eenmaal is vastgesteld.

In de meeste gevallen wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. Een tijdelijke slechte adem kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Er kan echter ook sprake zijn van rottingsprocessen van bacteriën in de mond. Als u langere tijd een slechte adem heeft, kunt u daarom het beste eerst uw tandarts raadplegen. Kan hij/zij de oorzaak niet vaststellen, consulteer dan uw huisarts om te laten onderzoeken of factoren buiten de mond (zoals suikerziekte, een slechte nierfunctie of chronische neusbijholteontsteking) een rol spelen.

Enkele veel voorkomende mondproblemen die slechte adem veroorzaken:

Uitdroging van de mond

Het drinken van koffie, slapen met open mond of medicijngebruik kan leiden tot uitdroging van de mond, wat slechte adem tot gevolg kan hebben. Een middel dat vaak goed werkt, is het drinken van zo'n 2 ½ liter water per dag. Bij langdurig aanhouden van een droge mond, is het raadzaam contact met uw tandarts of mondhygiënist op te nemen.

Ontsteking van de keelamandelen (angina)

Raadpleeg uw huisarts. Na behandeling, bijvoorbeeld met antbiotica, zal zowel de ontsteking als de slechte adem verdwijnen.

Slechte mondhygiëne

Voedselresten en bacteriën in tandplaque zijn de boosdoeners. Zorgvuldige, complete gebitsverzorging is de voor de hand liggende oplossing.

Cariës (gaatjes)

De remedie is eenvoudig: na het vullen van de gaatjes verdwijnt de slechte adem.

Tandvleesontsteking

Ontsteking en slechte adem verdwijnen bij een goede dagelijkse mondhygiëne en/of behandeling door tandarts of mondhygiënist.

Aanslag op de tong

Aanpak: dagelijks schoonschrapen van de tong met een tongschraper in combinatie met een spoelmiddel tegen slechte adem.