Home » Tandheelkunde » Mondziektes » Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking

Overgevoelig tandvlees

Wanneer tandplaque niet goed wordt verwijderd, kan een ontsteking van het tandvlees ontstaan. Tandvlees dat opzwelt, rood wordt en vaak bloedt tijdens het tandenpoetsen of flossen zijn de eerste symptomen van gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Tijdig behandelen is gewenst, om beschadiging van bot en tandvlees of erger, het los gaan zitten en uitvallen van tanden en kiezen, te voorkomen.

Hoofdoorzaak: tandplaque

Plaque bestaat uit miljoenen bacteriën, speeksel en voedselresten en zet zich als een kleverige laag vast op de tand. Wordt de plaque niet goed verwijderd, dan vormt zich op den duur tandsteen, eerst boven en daarna onder de tandvleesrand van de tand. Gevolgen van plaque en tandsteen zijn irritatie en ontstoken tandvlees.

Behandeling

Uw tandarts zal uitleggen dat een goede aanpak in ieder geval begint met een goede, dagelijkse gebitsverzorging: minimaal twee keer per dag poetsen en daarnaast reinigen met floss, tandenstokers en/of ragers.

Bij ernstigere problemen zal de tandarts, parodontoloog of mondhygiënist onder verdoving een reinigings- behandeling uitvoeren. Ter voorkoming van infecties kunnen vervolgens antibiotica worden voorgeschreven.

Preventie

Zorg voor een goede mondhygiëne en ga minstens twee keer per jaar op controle bij uw tandarts.

Niet of te laat behandelen: parodontitis

Niet of te laat behandelen van gingivitis kan leiden tot parodontitis: aantasting van het bot waarin de tand zich bevindt. Symptomen zijn: loszittende tanden, speling tussen tandvlees en tanden, tanden die langer lijken te worden, pus en een vieze smaak in de mond. In zo'n geval dient de tandarts direct geraadpleegd te worden!