Home » Tandheelkunde » Tandtrends » Tandsieraad

Tandsieraad

Sieraden voor mond en gebit

Tegenwoordig kun je je gebit op allerlei manieren ‘aankleden' met een sieraad. Dat kan variëren van stickers en tijdelijke tattoos tot diamantjes, gouden tanden en tandpiercings. Tattoos, diamantjes en gouden tanden kunnen zowel tijdelijk als permanent worden aangebracht. Voor een tandpiercing zal altijdeen gaatje in je tand of kroon moeten worden gemaakt.

Er zijn ook minder rigoureuze, tijdelijke oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een ruime collectie 20-karaats gouden modellen met of zonder diamant en robijn voor op je tanden. Hiervoor hoeft niet in de tand te worden geboord, dus je beschadigt je gebit niet.

Bovendien kost het geen fortuin, duurt het slechts 15 minuten om het aan te brengen en kun je het eenvoudig verwijderen. Als je met een trend mee wilt doen, is het wel van belang dat je weet dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. Zorg er daarom voor dat je niet impulsief beschadigingen aan je gebit aanbrengt. Vraag bij twijfel advies aan je tandarts of mondhygiënist.

De gouden tand

Onder rapartiesten is het al een lange tijd een trend, maar ook anderen lijken de gouden tand te hebben ontdekt.

Sommige mensen waren geshockeerd toen zangeres Anouk twee gouden voortanden had laten maken. Spice Girl Melanie C heeft haar gouden tand op een minder prominente plaats in het gebit laten zetten, namelijk op een tand aan de zijkant. Een gouden tand kun je laten plaatsen door bijvoorbeeld een gouden schildje in de vorm van een facing om je bestaande tanden te laten zetten. Die facing kun je er later eventueel vanaf laten halen.

Je kunt het ook definitief laten toepassen door de betreffende tand(en) te laten beslijpen en daar één of meer gouden kronen op te plaatsen. Het is een stoere trend, maar vergeet niet dat trends vaak tijdelijk zijn.

Tand met fonkelende diamant

Je kunt je tanden ook laten fonkelen door er een diamantje op te plaatsen.

Madonna is waarschijnlijk wel de bekendste artiest die dit heeft laten doen. Je kunt het permanent laten inleggen, maar ook tijdelijk op de tand laten plaatsen. In het laatste geval bestaat de mogelijkheid om via de tandarts een (namaak) diamantje te laten bestellen. Dit kan overigens in verschillende formaten. Vervolgens plakt de tandarts het sieraad op die plaats waar jij het wilthebben. Dat vastplakken gebeurt met hetzelfde (witte) materiaal als waar een gaatje mee wordt gevuld, maar dan minder sterk. Het materiaal zal daarom slijten door poetsen, eten, drinken etc. Hierdoor blijft het diamantje ongeveer 8 maanden zitten. Het is dus een tijdelijke verandering, een echte tandtrend van nu.

Spleetje tussen je tand

Bepaalde standen van tanden kunnen de ene periode ‘lelijk' worden gevonden, terwijl het later een ware trend kan zijn. Bekend zijn de Dracula hoektanden, een recht gebit, een brede kaaklijn en het spleetje tussen de tanden (ook wel diasteem genoemd).

Zanger Rob de Nijs heeft van nature een spleetje tussen zijn tanden, maar bepaalde artiesten hebben speciaal een diasteem laten maken. De meest bekende is wel Leonardo di Caprio. En wie kent niet Madonna of Arnold Schwarzenegger, die beide een spleetje tussen de voortanden hebben. Vroeger vond men dat juist lelijk, maar tegenwoordig lijkt het een ware trend te worden. Voordat je naar de tandarts rent om een diasteem te laten maken, moet je je afvragen of dat over een tijdje nog steeds wel zo mooi is.