Home » Tandheelkunde » Vraag & Antwoord » Alle antwoorden omtrent de eerste tandjes

Alle antwoorden omtrent de eerste tandjes

De eerste tandjes

Als je baby 5 tot 6 maanden oud is, komen zijn eerste tandjes te voorschijn. Het zou kunnen dat je baby daar helemaal geen last van heeft. In de meeste gevallen zorgen de doorkomende tandjes er echter voor dat je baby zeurderig, huilerig en rusteloos wordt. Je kindje slaapt dan slecht en heeft last van pijn, kwijlen, diarree, luieruitslag en koorts. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

Hoe komt het dat doorkomende tandjes klachten veroorzaken?

Bij de geboorte krijgt je baby van zijn moeder een bescherming mee tegen bacteriën en virussen. Na ongeveer 5 maanden neemt deze bescherming af. Je baby moet dan zelf de afweerstoffen gaan aanmaken. Door deze overschakeling is zijn natuurlijke weerstand tijdelijk iets lager. Omdat in deze periode ook zijn eerste tandjes doorkomen, is je baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten. Bovendien spant het tandvlees over het doorkomende tandje. Dit geeft een pijnlijk gevoel.

Waar moet ik op letten?

Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan horen de klachten te verdwijnen. Als dit niet zo is, kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je baby ziek is. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Het is dan ook beter om er niet automatisch vanuit te gaan dat alle klachten van je kindje veroorzaakt worden door zijn tandjes. Om te kijken of je baby ziek is of niet, kun je bijvoorbeeld controleren of hij koorts heeft.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen?

Bij ernstige of lang aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.

Wat kan ik er zelf aan doen?

De klachten zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn die je baby voelt wel aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je een vinger of de bolle kant van een theelepeltje gebruiken. Ook kun je de baby laten bijten op bijvoorbeeld een bijtring of een rammelaar.

Zijn er ook geneesmiddelen tegen de pijn?

Dentinox druppels bevatten lidocaïne. Deze stof verdooft het tandvlees, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels met een wattenstaafje maximaal 4x per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. Je baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders de druppels wegspoelen. Bij niet al te hoge koorts kun je eventueel, bij voorkeur na overleg met je arts of apotheek, een paracetamol zetpil van 120mg geven (afgestemd op de leeftijd van je kind). Op homeopathisch gebied worden Chamodent tabletjes van VSM als pijnstillend middel gebruikt. Door fijngemalen tabletjes over het tandvlees te smeren, wordt een goed resultaat geboekt.

Zijn er ook nog andere middelen?

Gebruik geen andere dingen dan de genoemde Dentinox of Chamodent. Alleen deze middelen zijn specifiek voor pijnklachten bij doorkomende tanden en kiezen.

Kan ik mijn baby ook fluor geven?

Fluoride zit in tandpasta, druppeltjes, tabletjes en spoelwater. De tandarts kan het nodig vinden om je kindje extra fluoridenbehandelingen te geven. Maar vaak is het genoeg om de tanden van je kindje met tandpasta in aanraking te brengen. Het advies is om, zodra het eerste tandje doorkomt, één keer per dag met kindertandpasta te poetsen. Een aantal jaren geleden is het fluoridengehalte in kindertandpasta's verhoogd, waardoor het geven van extra fluoride niet meer nodig is.