Home » Tandheelkunde » Vraag & Antwoord » Klopt het dat bepaalde (fris)dranken mijn gebit aantasten?

Klopt het dat bepaalde (fris)dranken mijn gebit aantasten?

De frisse smaak van de meeste (fris)dranken ontstaat doordat ze aangezuurd zijn met fosforzuur of citroenzuur. De toegevoegde suiker verdoezelt die zure smaak.

De zoetstoffen kunnen cariës veroorzaken (wat bij light dranken dus voor minder schade zorgt), maar door de zuren kan er tanderosie optreden. Hiervan is sprake wanneer het tandglazuur of de blootliggende wortel wordt opgelost door een zuur dat niet van mondbacteriën afkomstig is, zoals zuren in voedingsmiddelen en maagzuur (bij braken). Als de erosie niet wordt bestreden, kan het glazuur geheel verdwijnen, gevolgd door oplossing van het tandbeen.

Bij veelvuldig en langdurig gebruik kunnen de zuren in vruchtensappen en zuurhoudende frisdranken dus het tandglazuur aantasten. Het is daarom beter deze dranken snel achter elkaar te drinken of met een rietje, zodat de tanden niet te vaak worden belast.
 
Meteen na het gebruik van zuurhoudende dranken is het  tandglazuur zacht en gevoelig. Daarom kun je na zo'n 'zuurstoot' beter niet meteen je tanden gaan poetsen. Wacht daar 30 minuten mee. Resten van zuurhoudende levensmiddelen en dranken kunnen worden weggespoeld met water of met een  fluoridehoudende mondspoeling.